کسب و کارهای معاف از مالیات

کسب و کارهای معاف از مالیات
یکی از درآمد های اصلی دولت ها از طریق اخذ مالیات است. گرفتن مالیات منجر به توزیع ثروت عمومی و اداره جامعه می شود. اما همه مشاغل مشمول پرداخت مالیات نیستند. زیرا به منظور توسعه بیشتر انواع کسب و کار های کوچک و نوپا، معافیت های مالیاتی برای این گروه در نظر گرفته شده است. معافیت های مالیاتی در راستای سیاست های حمایتی دولت از سرمایه گذاری و تولید شرکت های دانش بنیان و یا دیگر مشاغل نوپا و کوچک می باشد. بدین ترتیب آگاهی از کسب و کارهای معاف از مالیات می تواند برای تصمیم در تاسیس و شروع فعالیت افراد کمک بسزایی داشته باشد.
در ادامه خواهیم داشت:
• تعریف انواع مالیات
• معافیت مالیاتی برای مشاغل چگونه است؟
• جمع بندی
تعریف انواع مالیات
به طور کلی در ایران دو نوع مالیات مستقیم و غیر مستقیم تعریف شده است. مالیات غیر مستقیم مربوط به مالیاتی است که روی اجناس و کالا ها و خدمات وضع شده و توسط مردم پرداخت می شود. به همین جهت، به دلیل آنکه این نوع مالیات با واسطه بوده به آن مالیات غیر مستقیم می گویند. اما مالیات مستقیم برای مشاغل و فعالیت های افراد حقیقی و حقوقی است که بر اساس میزان درآمدی که دارند باید مبلغی را جهت مالیات به دولت پرداخت کنند.
از آنجایی که مالیات مستقیم تاثیر عمده ای روی میزان درآمد کسب و کار ها خواهد داشت، توجه به مشاغل کوچک و توسعه چرخه اقتصادی در این بخش، بسیار مهم است. به همین جهت معافیت مالیاتی کسب و کار های کوچک منجر به کمک در رشد و توسعه بیشتر این مشاغل و در نهایت گردش اقتصادی بیشتر خواهد شد. اما معیار هایی که برای تعریف کسب و کار های کوچک تا متوسط در نظر گرفته می شود، شامل موارد زیر است:
• تعداد کارکنان
• تعداد کارکنان زن
• نسبت فروش به سرمایه در گردش
• مقدار دارایی به کار رفته
• تعداد کارکنان و ارزش دارایی
• میزان درآمد و ارزش دارایی
• و…
***
در حالت کلی صنایع و مشاغلی که دارای تعداد کارکنان کمتر از ۹ نفر و نیز کمتر از ۵۰ نفر هستند، جزو مشاغل کوچک تا متوسط به حساب می آیند. بدین ترتیب کسب و کار های معاف از مالیات اکثراً جزو مشاغل کوچک تا متوسط هستند که تحت شرایط خاصی می توانند از این نوع معافیت ها استفاده نمایند. در ادامه، به این نوع از معافیت ها و شرایط هر یک اشاره خواهیم کرد.
معافیت مالیاتی برای کسب و کار ها چگونه است؟
در تعریف کلی دریافت مالیات آمده است که تمامی افراد شاغل که دارای که دستمزد بوده و خدمات بیمه تامین اجتماعی دارند باید مالیات پرداخت کنند. هر سال وزارت اقتصاد و دارایی در اظهارنامه های خود میزان مالیاتی که اشخاص حقوقی و حقیقی باید پرداخت کنند را اعلام می نماید. این میزان در هر سال بسته به شرایط اقتصادی، رکود و میزان تورم متفاوت است.
با توجه به این توضیحات، مشخص میشود که معافیت مالیاتی شامل همه افراد و مشاغل نمی شود. دولت به منظور حمایت از برخی مشاغل و نیز کسب و کار های کوچک طبق قانون، معافیت های مالیاتی برای آنها در نظر گرفته است. ارائه یارانه های مستقیم پرداختی توسط دولت در زمینه سرمایه گذاری در تجهیزات و تکنولوژی، ارائه وام های بزرگ در جهت تاسیس کسب و کار های کوچک تا متوسط به شهرک های صنعتی، اعطای وام به شرکت های تازه تاسیس و … از جمله موارد حمایتی دولت برای گردش چرخه اقتصادی در این گروه از مشاغل است.
***
معافیت های مالیاتی تحت نظارت سازمان امور مالیاتی کشور دارای ۱۴ ماده قانونی است که به موجب آن برخی اشخاص حقیقی و حقوقی تحت شرایطی می توانند از پرداخت مالیات معاف گردند. همچنین معافیت مالیاتی در مقابل کمک های پرداختی نیز موجب کسر بخشی از مالیات پرداختی مشاغل می شود. بر این اساس طبق ماده ۱۷۲ قانون مالیات های مستقیم، وجوهی که به حساب های تعیین شده از طرف دولت به منظور بازسازی و کمک و نظایر آن به صورت بلاعوض پرداخت می شود باعث کسر بخشی از مالیات پرداختی آن ها خواهد شد.
همچنین وجوه پرداختی یا تخصیصی و یا کمک های غیرنقدی بلاعوض اشخاص حقوقی و حقیقی که جهت تعمیر، تجهیز، احداث و یا تکمیل مراکز بهداشتی و درمانی، آسایشگاه ها، مراکز بهزیستی، جمعیت هلال احمر، آموزشی مانند مدارس، دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی، فرهنگی و هنری دولتی، موسسات خیریه، کمیته امداد امام خمینی و دیگر مراکز مورد نظر دولت پرداخت می شود نیز همین اثر را داشته و موجب کسر از مالیات پرداختی توسط شرکت ها خواهد بود.
به طور کلی کسب و کار های معاف از مالیات طبق قانون معافیت مالیاتی، جزو گروه های افراد با درآمد کم، بخش صنعت و معدن، کشاورزی، حقوقی، فرهنگی، آموزشی، ورزشی، صادرات و تعاونی و نیز قوانینی جهت معافیت مالیاتی محصولات صنایع دستی، تولیدی، معدنی و گردشگری می باشد.
جمع بندی
یکی از موارد مهم در گردش چرخه های اقتصادی کشور، توجه به کسب و کار های نوپا، کوچک و یا با درآمد کم است. دریافت مالیات مستقیم توسط دولت موجب توزیع ثروت عمومی و اداره جامعه می شود. اما این مسئله برای برخی مشاغل، تاثیر قابل ملاحظه ای در کاهش درآمد آنها خواهد داشت. از این رو دولت، حمایت هایی را برای توسعه بیشتر این نوع از کسب و کار ها در نظر گرفته است. همچنین طبق قانون معافیت مالیاتی در مقابل کمک های پرداختی نیز می تواند بخشی از مالیات پرداختی توسط مشاغل را کاهش دهد.
قانون معافیت مالیاتی که تحت نظارت سازمان امور مالیاتی کشور می باشد، دارای ۱۴ ماده بوده که طبق شرایطی، برخی اشخاص حقیقی و حقوقی را از پرداخت مالیات معاف می نماید. باید توجه داشت که معیار هایی برای ارزیابی و تعریف کسب و کار های کوچک تا متوسط وجود دارد که آنها را جزو گروه های تحت حمایت دولت برای توسعه بیشتر چرخه اقتصادی قرار می دهد. برای آگاهی بیشتر از کسب و کار های معاف از مالیات طبق آخرین بخشنامه های اعلام شده، بهتر است با وکلا و مشاورین متخصص حقوقی در ارتباط باشید.
الهام زارعی ؛ وکیل پایه یک دادگستری
درباره مدیریت
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید