نحوه تمدید قرارداد پیمانکاری
نحوه تمدید قرارداد پیمانکاری
قرارداد های پیمانکاری امروزه از جمله قرارداد هایی به شمار می روند که سهم بسیاری را در انجام پروژه های مختلف علی الخصوص ساخت و ساز به خود اختصاص داده اند. این نوع از قراردادها دارای مدت خاصی هستند که پروژه تا آن زمان باید پایان یابد.
اما به دلایل متعددی این اتفاق رخ نمی دهد و مدت بیشتری نیاز است تا پروژه به انجام برسد. در صورت اتمام مدت پیمانکاری، درخواست تمدید قرارداد پیمانکاری یکی از اتفاقات مرسوم است. در این نوشته در رابطه با نحوه تمدید قرارداد پیمانکاری سخن می گوییم.
نهاد تمدید قرارداد پیمانکاری
همان طور که گفته شد در حین انجام پروژه موضوع قرارداد پیمانکاری به دلایل گسترده ممکن است زمان پایان پروژه بیش از حد توافق شده به طول انجامد.
حال اگر این تاخیر از جانب پیمانکار صورت نگرفته باشد، عادلانه نیست که بدون تمدید قرارداد، او را از دریافت حقوقش محروم کنیم. پس در فرض اتمام مدت قرارداد پیمانکاری اگر انجام پروژه با تاخیر همراه بود در صورتی که تاخیر به دلایلی به وجود آمده بود که خارج از عهده و توانایی پیمانکار بود، او می تواند درخواست تمدید مدت قرارپیمانکاری کند.
همچنین در صورتی که مبلغ پیمان، به دلایل پیشبینی نشده مانند افزایش غیرقابل تصور اقلام و وسایل مورد نیاز پروژه، افزایش یابد پیمانکار می تواند درخواست تمدید قرارداد کند.
دلایل موجه تمدید قرارداد پیمانکاری
همان طور که گفته شد، پیمانکار در صورتی که تاخیر در انجام پروژه از سوی او نبوده و وی تقصیری در این اتفاق نداشته باشد می تواند درخواست تمدید قرارداد پیمانکاری دهد. در ادامه به توضیح مهم ترین دلایل موجه پیمانکار می پردازیم.
الف) تغییر مبلغ پیمان: ممکن است در میانه راه، کارفرما درخواست انجام عملیات های تازه یا اعمالی داشته باشد که در قرارداد برای آن هزینه ای مشخص نشده است. همچنین ممکن است مقادیر منضم به پیمان تغییر کند.
این تغییرات باعث تغییر مبلغ پیمان می شود و پیمانکار می تواند با توجه به آن خواستار تمدید مدت پیمان گردد.
ب) فورس ماژور: اصطلاح فورس ماژور یکی از اصطلاحات بسیار مهم و تعیین کننده در حوزه مسئولیت است.
در حقوق ما به آن قوه قاهره نیز گفته می شود. به این معنا که اتفاقی فراتر از اختیار آدمی بیفتد و خسارتی وارد کند، برای مثال سیل.
در قرارداد های پیمانکاری نیز این مفهوم تاثیرات گوناگونی می گذارد. یکی از این تاثیرات ایجاد حق تمدید قرارداد برای پیمانکار می باشد. ممکن است حین انجام پروژه واقعه ای مانند زلزله باعث توقف روند کار شود یا حین ساخت و ساز اشیا عتیقه یا آثار باستانی یافت شود.
در هر دو صورت پیمانکار به شرطی که این اتفاقات روند کار را متوقف کرده باشد حق تمدید مدت قرارداد را دارد.
ج) تغییرات اساسی در روند پروژه به خواست کارفرما: نحوه تمدید قرارداد پیکارفرما ممکن است در میانه راه، مهندس مشاور یا کارفرما برنامه ای در دستور کار قرار بدهند که زمان و هزینه ای برایش در ابتدا پیشبینی نشده است. در این حالت نیز پیمانکار حق در خواست تمدید دارد.
د) تاخیر از سوی کارفرما: کارفرما وظایفی دارد که موظف است در زمان مناسب انجامشان دهد. وظایفی از قبیل تحویل کارگاه، نقشه ها و مصالح.
در صورت تاخیر کارفرما در تحویل موارد یاد شده پیمانکار می تواند درخواست تمدید قرارداد را بدهد.
ه) محدودیت دستیابی به مصالح: در مواقعی خاص نیاز است ابزار یا مصالحی از خارج از کشور وارد شود.به دلایل مختلفی از جمله تاخیر کشور مبدا یا محدودیت های داخلی برای واردات ممکن است ورود کالا با تاخیر همراه شود. در صورت وجود تاخیر نیز پیمانکار می تواند درخواست تمدید کند.
و) تعلیق قرارداد پیمانکاری: ممکن است به دلایلی قرارداد پیمانکاری تعلیق شود، اگر تعلیق قرارداد به تقصیر پیمانکار نباشد، او می تواند درخواست تمدید قرارداد را بدهد.
ز) وضع قوانین تازه: ممکن است وضع قوانین جدید موجب وقفه در کار شود. از آنجا که پیمانکار تقصیری در این باره ندارد نباید از آن ضرر ببیند. از همین رو می تواند درخواست تمدید قرارداد پیمانکاری را مطرح کند.
ح) عدم انجام تعهدات مالی کارفرما: کارفرما متعهد است در قبال انجام پروژه توسط پیمانکار، به تعهدات مالی اش عمل کند، در صورت عمل نکردن به تعهدات و تاخیر پروژه، پیمانکار می تواند درخواست تمدید قرارداد را بدهد.
نحوه تمدید قرارداد پیمانکاری
تا به اینجا شرایط تمدید قرارداد پیمانکاری را دانستیم. حال به توضیح نحوه تمدید قرارداد پیمانکاری می پردازیم.
نحوه تمدید قرارداد پیمانکاری دارای چند مرحله تشریفات است که باید به ترتیب طی بشود.
مرحله اول: پیمانکار در صورتی که دلایل موجهی داشته باشد باید آن را به مهندس مشاور تقدیم کند. در این مرحله پیمانکار محاسبات مفصل و دلایل کامل خود را به مهندس مشاور ارائه می دهد.
مرحله دوم: در این مرحله مهندس مشاور باید درخواست پیمانکار را بررسی کند و در صورتی که موافق باشد و آن را تایید کند به کارفرما اطلاع دهد.
مرحله سوم: در این مرحله کارفرما باید تصمیم قطعی خود را در رابطه با درخواست پیمانکار مطرح کند. در صورتی که کارفرما درخواست پیمانکار را رد کند، پیمانکار چاره ای به جز رجوع به مراجع قانونی نخواهد داشت.
جمع بندی
قرارداد پیمانکاری همانقدر که امروزه کارآمد است می تواند با مشکلات عدیده ای نیز همراه شود. در صورتی که این مشکلات از سوی کارفرما یا سایر اشخاص باشد و به پیمانکار بر نگردد، پیمانکار می تواند درخواست تمدید قرارداد دهد و از ضررهای احتمالی جلوگیری کند.
دلایل متعددی برای توجیه در خواست پیمانکار وجود دارد. این دلایل عبارتند از: تغییر مبلغ پیمان، فورس ماژور، تغییرات اساسی در روند پروژه به خواست کارفرما، تاخیر از سوی کارفرما، محدودیت دستیابی به مصالح، تعلیق قرارداد، وضع قوانین تازه و عدم انجام تعهدات مالی از سوی کارفرما.
در صورتی که پیمانکار یکی از این دلایل را داشته باشد می تواند با استناد به آن و همچنین ارائه محاسبات مالی کامل، درخواست تمدید قرارداد را به مهندس مشاور تقدیم کند. سپس مهندس مشاور در صورت تایید، درخواست را به کارفرما ارائه می کند و کارفرما نیز تصمیم نهایی را در رابطه با درخواست پیمانکار اخذ خواهد نمود.
درباره مدیریت
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید