قرارداد NCND : هر آنچه که نیاز دارید بدانید!

قرارداد NCND یا قرارداد محرمانگی و عدم رقابت دو جانبه
در بسیاری از موارد هنگامی که تجار و بازرگانان و به طور کل صاحبان کسب و کار، قراردادی با طرف مقابل منعقد می کنند، علاوه بر نگرانی از افشای اطلاعات محرمانه کاری، نگران امکان دسترسی به مشتریان و حذف خود از زنجیره خرید و فروش و … توسط طرف مقابل هستند. بدین صورت که طرف مقابل به طور مستقیم با مشتریان ارتباط پیدا کرده و با آنها قرارداد تنظیم نموده و صاحب اصلی کسب و کار را از گردونه رقابت خارج می نماید. از این رو برای حفظ منافع طرفین و جلوگیری از افشای اطلاعات علاوه بر عقد قرارداد مذکور، قراردادی تحت عنوان قرارداد محرمانگی و عدم رقابت دو جانبه یا به اختصار قرارداد NCND نیز میان دو طرف تنظیم می گردد که در این مطلب به شرح آن می پردازیم.
در ادامه خواهیم داشت:
• کدام اطلاعات محرمانه هستند؟
• قرارداد محرمانگی یک جانبه و دوجانبه
• قرارداد عدم رقابت به چه معناست؟
• جمع بندی
کدام اطلاعات محرمانه هستند؟
همان طور که اشاره کردیم، استخدام افراد یا عقد قرارداد با طرف مقابل در یک پروژه ی کاری و … باعث در میان گذاشتن برخی اطلاعات و داده های محرمانه ی کاری با آنها شده که با توجه به موقعیت کاری سمت شغلی افراد، میزان دسترسی به این اطلاعات می تواند متفاوت باشد.
اما علاوه بر نگرانی از بابت افشای اطلاعات، نگرانی از ارتباط با مشتریان و ایجاد تجارت رقابتی دیگر توسط کارمندان، فروشندگان، شرکا و … وجود دارد که در صورت بروز آن می تواند تهدیدی جدی برای کسب و کار و تجارت فرد یا شرکت مذکور شود. در موارد بسیاری دیده شده که رقبای مختلف در یک بازار، توانسته اند با دسترسی به این نوع اطلاعات و استفاده از آنها به نفع خود، رقیب ها را کنار بزنند و آنها را از بازار خارج کنند!
***
عموماً اطلاعات محرمانه، اطلاعاتی هستند که تنها تعداد محدودی به آنها دسترسی دارند. اطلاعاتی مانند: درآمد یا سرانه تجاری و برنامه آینده کاری شرکت، از جمله داده های حساسی هستند که آگاهی دیگر افراد یا طرف های دیگر قرار داد از آنها، در صورت عدم عقد قرارداد NDA می تواند دردسرهای حقوقی و مالی زیادی برایتان ایجاد کند. همچنین اطلاعاتی از قبیل داده های شخصی مشتریان و شماره کارت اعتباری، شماره تماس، جزئیات حساب بانکی و … آنها نیز از موارد محرمانگی اطلاعات هستند.
در صورت آگاهی کارمندان، فروشندگان و … از این داده ها، این آگاهی می تواند تهدیدی جهت ایجاد صحنه رقابت تجاری جدید با شما باشد که در صورت ارتباط طرف های آگاه با مشتریان و خرید و فروش مستقل از آنها روی خواهد داد. از همین رو، قرارداد محرمانگی و عدم رقابت با طرف مقابل قرارداد شامل کارمندان، شرکا و… عامل مهمی برای جلوگیری از موارد مذکور خواهد بود.
قرارداد محرمانگی یک جانبه و دوجانبه
در قرارداد محرمانگی یک جانبه، یکی از طرفین اطلاعات کاری و تجاری را در اختیار طرف مقابل قرار داده و وی را ملزم به رعایت عدم افشای اطلاعات می نماید. بدین معنا که فرد یا شرکتی که اطلاعات از طرف اصلی در اختیار می گیرد، بدون اجازه نمی تواند اطلاعات یا مفاد قرارداد تجاری را برای شخص ثالثی افشا نماید.
و اما قرارداد محرمانگی دو جانبه چیست؟
در قرارداد NCND دوجانبه ،اطمینانی دو طرفه برای طرفین قرارداد حاصل می شود تا داده های مهم یکدیگر را به اشتراک نگذاشته و افشا نکنند. در واقع این قرارداد که به منظور عدم افشای اطلاعات می باشد و حداقل میان دو شخص حقیقی یا حقوقی منعقد می گردد، موجب توافق طرفین از عدم اشتراک اطلاعاتی است که هر کدام در اختیار طرف مقابل قرار داده است.
اشتراک گذاری اطلاعات با اشخاص ثالث باید با اجازه طرف مقابل انجام شود. ضمن آنکه در این قرارداد از بهرهبرداری مزایای رقابتی نیز جلوگیری خواهد شد.
قرارداد عدم رقابت به چه معناست؟
قرارداد NCND یا قرارداد محرمانگی و عدم رقابت دو جانبه، توافقی محدود کننده جهت جلوگیری از بهرهبرداری مزایای رقابتی بوده که میان طرفین قرارداد تنظیم می شود. در این قرارداد عموماً منع فعالیت تجاری در زمینه خاصی و در زمانی مشخص و یا در منطقه جغرافیایی خاصی برای طرف دیگر در نظر گرفته شده است.
توافق عدم رقابت معمولاً به تبع قراردادی دیگر مانند: قرارداد استخدام یا قرارداد خرید و فروش و … میان کارفرما با کارمند یا … منعقد می گردد. در چنین شرایطی، طرف مقابل که ممکن است کارمند، فروشنده و … باشد، امکان رقابت با کارفرمای خود و یا انجام تجارت خاصی با اشخاص ثالث در آینده یا در زمان تعیین شده در قرارداد را نخواهد داشت. بر این اساس، قرارداد NCND یا قرارداد محرمانگی و عدم رقابت، در حقیقت موجب عدم افشای اطلاعات و اسرار تجاری شرکت در قرارداد محرمانگی و نیز منع جذب کارمند در شرکت های رقیب یا عدم انجام تجارت توسط طرف مقابل با مشتریان، در قرارداد عدم رقابت خواهد شد.
باید توجه داشت که توافق عدم رقابت در یکی از بند های قرارداد اصلی تنظیم می شود و معمولاً به نفع کارفرما می باشد. بدین ترتیب در قرارداد NCND یا قرارداد محرمانگی و عدم رقابت دو جانبه، هر دو طرف قرارداد نسبت به عدم افشای اطلاعات و نیز عدم رقابت تجاری در مقابل یکدیگر ملزم هستند.
جمع بندی
شرکت ها و سازمان ها به منظور حفظ اطلاعات مهم تجاری و کاری خود، باید طی قراردادی مانع از افشای آن شده و می بایست این امر را به صورت حقوقی و طی قراردادی با طرف مقابل خود منعقد نماید. در این حالت با عقد قرارداد محرمانگی و عدم رقابت دوجانبه، در صورتی که هر دو طرف اطلاعاتی در اختیار یکدیگر قرار می دهند، می توانید از این مسئله اطمینان حاصل کنید.
به این صورت علاوه بر عدم افشای اطلاعات در قرارداد محرمانگی، امکان ایجاد رقابت تجاری جدید با طرف مقابل و استفاده از داده های یکدیگر به منظور خرید و فروش مستقیم و … را نخواهید داشت. برای آگاهی از جزئیات بیشتر قرارداد NCND می توانید با مشاورین متخصص حقوقی در این زمینه مشورت نمایید.
درباره مدیریت
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید