قرارداد مشارکت در ساخت

نکات مهم قرارداد مشارکت در ساخت
امروزه بسیاری از افراد با نام قرارداد مشارکت در ساخت آشنا هستند. نوسازی بناهای فرسوده به دلیل هزینه های زیاد، افراد را به سمت قراردادهای مشارکت در ساخت سوق می دهد.
به این صورت که مالک با سازنده یا پیمانکار شریک شده و اقدام به بازسازی و یا ساخت بنای جدید می کنند و در سود آن با یکدیگر شریک می شوند.
در حال حاضر، افراد زیادی از این طریق اقدام به ساخت آپارتمان و …کردهاند. هر چند ممکن است به علت عدم آگاهی از نحوه نوشتن قراردادهای مشارکت در ساخت، با مشکلات و اختلافات متعدد حقوقی روبرو شوند. از این رو آشنایی با برخی نکات مهم قراردادهای مشارکت در ساخت بسیار حائز اهمیت است.
در ادامه می خوانید:
- قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟
- ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت
- برخی نکات مهم قرارداد مشارکت در ساخت
- نحوه نوشتن قرارداد مشارکت در ساخت ت
- جمع بندی
قرارداد مشارکت در ساخت چیست؟
همان طور که اشاره کردیم، قرارداد مذکور، قراردادی است که بین مالک زمین یا خانه فرسوده با سازنده یا پیمانکار منعقد می شود. به این ترتیب سازنده با سرمایه و هزینه های مالی خود، اقدام به ساخت آپارتمان و نوسازی آن نموده و طبق مندرجات قرارداد و توافقات میان طرفین، ملک را در زمان مشخص آماده می نماید.
عموماً در قرارداد مشارکت در ساخت، مالک به علت عدم توانایی مالی برای ساخت خانه یا نوسازی آن، با پیمانکار شریک می شود. تعیین میزان سهم هر کدام نیز با توافق طرفین صورت می گیرد.
باید توجه داشت که مشارکت در ساخت از انواع مشارکت های مدنی به شمار می آید که در آن با تنظیم قرارداد، تعهدات طرفین یعنی مالک و سازنده مشخص شده، سرمایه مالک با نوسازی یا ساخت جدید افزایش یافته و ضمن آن منجر به زیباسازی شهر می شود.
ادغام سرمایه مادی و معنوی در این نوع مشارکت ها در نهایت باعث مشارکت طرفین در سود حاصل از آن می گردد. این نوع مشارکت می تواند در زمینه های گوناگون تجاری، تولیدی، خدماتی و ساخت و ساز انجام شود.
نکته مهم آن است است که قرارداد های مذکور بر مبنای توافقات طرفین تنظیم شده و تمامی موارد حقوقی شامل حاکمیت اراده در قرارداد های خصوصی، تعهدات، حدود و … به شرایط توافقی مندرج در قرارداد بستگی دارد. از این رو انواع قرارداد مشارکت در ساخت به شروط و توافقات دوطرف مرتبط خواهد بود.
ضمانت اجرایی قرارداد مشارکت در ساخت
در قرارداد مشارکت در ساخت، دو طرف نسبت به یکدیگر دارای تعهداتی که هستند که در قرارداد قید شده و موظف به انجام آن می باشند. اما اگر هر کدام از طرفین به تعهد خود عمل نکند، می توان التزام وی را از دادگاه مطالبه کرد.
چنانچه سازنده، عملیات ساخت را انجام ندهد و یا آن را در زمان مقرر تکمیل نکند و یا در طول انجام عملیات، منجر به مزاحمت برای همسایگان شود، می بایست مبلغی تحت عنوان وجه التزام در قرارداد در چنین مواقعی در نظر گرفته شود.
همچنین امکان فسخ قرارداد و نیز خسارت تاخیر تادیه نیز باید در قرارداد مشخص شود که در صورت بروز چنین اتفاقاتی بتوان طبق آن عمل نمود.
در مقابل نیز اگر مالک به تعهدات خود عمل ننماید، یا ملک را برای بازسازی تحویل ندهد و … باید ضمانت اجرایی در قرارداد قید شده باشد تا هیچ کدام از طرفین دچار خسارت نگردند.
در مواقعی که توافق طرفین برای رفع اختلافات امکانپذیر نباشد، می توان با مراجعه به دادگاه از کارشناس برای بررسی اختلاف و تعیین میزان خسارت کمک گرفت.
برخی نکات مهم قرارداد مشارکت در ساخت
- در تنظیم قرارداد هایی مانند قراردادهای مشارکت در ساخت، یک داور برای حل اختلافات باید در نظر گرفته شود. توجه کنید که نقش داور مانند نقش قاضی دادگاه بوده، پس باید فرد انتخابی بدون طرف باشد.
- کوچکترین موارد به نظر پیش پا افتاده است نیز باید در فرم مشارکت در ساخت قید شود تا در آینده احتمال بروز اختلافات به حداقل برسد.
- تعیین کارشناس فنی مرضی الطرفین در قرارداد. بسیاری از اختلافات در این نوع قرارداد ها، نیازی به مراجعه به دادگاه یا داور نداشته و تنها با اظهار نظر کارشناس قابل حل خواهد بود.
- انجام پیش بینی های لازم در قرارداد در صورت بروز هرگونه تخلف در ساخت از سوی سازنده یا مالک و تعیین ضمانت های اجرایی لازم.
- تعیین وجه التزام در صورت تخلف از تعهدات توسط طرفین
- انعقاد قرارداد مشارکت در ساخت، تنها با امضای طرفین، معتبر و لازم الاجرا می باشد و لازمه صحت آن، پرداخت وجه نقد یا چک روز از جانب سازنده نیست.
نحوه نوشتن قراردادهای مشارکت در ساخت
در قبل با برخی نکات مهم قراردادهای مشارکت در ساخت آشنا شدید. اما برای تنظیم آن باید با برخی نکات نگارشی و لزوم وجود آنها در قرارداد آگاه باشید:
- تنظیم قرارداد در دفاتر اسناد رسمی یا وکالت انجام شود.
- قید تعهدات طرفین در متن قرارداد
- تعیین سرمایه طرفین در قرارداد
- تعیین مدت زمان اجرای پروژه در متن قرارداد
- تعیین شخص پرداخت کننده هزینه های لازم در طی عملیات ساخت و ساز
- تعیین سهم طرفین در قرارداد
- شروط ضمن عقد
با توجه به موارد مذکور، یکی از الزامات مهم برای تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت، مشورت با یک وکیل حقوقی متخصص است تا تمامی جوانب قرارداد به درستی اعمال و در آن قید شود و از بروز مشکلات آتی جلوگیری به عمل آید.
جمع بندی
امروزه افراد بسیاری به دلیل عدم توانایی مالی برای بازسازی یا ساختن ملک خود، اقدام به عقد قراردادهای مشارکت در ساخت با پیمانکار می نمایند.
پیمانکار ساختمان یا سازنده، هزینه های ساخت را برعهده گرفته و در طرف دیگر، مالک، زمین و ساختمان خود را در اختیار وی قرار می دهد. در نهایت نیز هر دو در سود حاصل از آن شریک می شوند.
اما باید توجه داشت که تمامی توافقات میان طرفین باید در متن قرارداد قید گردد. ضمن آنکه ضمانت های اجرایی لازم نیز در صورت تخلف و عدم رعایت تعهدات از سوی طرفین، باید در قرارداد نظر گرفته شود.
بدین ترتیب در صورت بروز هرگونه اختلاف می توان مطابق قرارداد عمل نمود. برای آگاهی بیشتر از شرایط و نحوه تنظیم قراردادهای مشارکت در ساخت و دیگر قوانین مرتبط با آن بهتر است با یک وکیل حقوقی مشورت نمایید.
درباره مدیریت
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.
نوشته های بیشتر از مدیریت
lipinpril
where can you get provigil
buy modafinil 200mg provigil online order provigil 100mg pills
albuterol tablets over the counter