قرارداد فریلنسری

قرارداد فریلنسری
قرارداد فریلنسری: نکات حقوقی که باید بدانید
این روزها کار کردن به صورت فریلنسینگ طرفداران بسیاری دارد.
از یک طرف، افراد صاحب مهارت و دانش تخصصی میتوانند بدون نیاز به حضور تمام وقت در یک شرکت، به صورت پروژه ای با شرکت های مختلف کار کنند و درآمد بسیار بالاتری هم داشته باشند.
علاوه بر این، شرکت ها هم میتوانند با استفاده از قرارداد فریلنسری کارهای خود را برون سپاری کنند و نیازی به استخدام تمام وقت افراد نداشته باشند.
در بیشتر موارد، این موضوع باعث کاهش هزینه ها و افزایش کیفیت کار خواهد شد.
اما مانند تمامی روابط کاری و مالی، کار کردن به صورت فریلنسینگ نیز به قرارداد نیاز دارد و نکات حقوقی مهمی باید در آن رعایت شود تا حقوق طرفین حفظ و تثبیت گردد.
هر دو طرف به سود و هدف مورد نظر خود برسد.
در ادامه این مطلب از مجله حقوقی به سراغ جزئیات مخصوص به این قراردادها خواهیم رفت و با بررسی نمونه قرارداد فریلنسینگ، نکات مهم آن را مورد بررسی قرار میدهیم.
آنچه در ادامه خواهید خواند:
- قرارداد فریلنسری چیست؟
- نکات مهم قرارداد فریلنسری
- جمع بندی و سخن پایانی
قرارداد فریلنسری چیست؟
فریلنسینگ در چارچوب بازار کار امروزی به نوعی از کار کردن گفته میشود که در آن شخصی متعهد میشود که در مدت زمان مشخص، کار معینی را برای یک شرکت، استارتاپ یا سازمان انجام داده و دستمزد توافق شده ای را دریافت کند.
دستمزد این نوع از کارها میتواند ساعتی، روزانه یا پروژه ای باشد و مبلغ و نحوه پرداخت آن تا حد بسیار زیادی به توافق طرفین بستگی دارد.
این نوع از قراردادها در حوزه های بسیار مختلفی دیده میشوند و کاربرد زیادی دارند. بخشی از فعالیت های فریلنسری که این روزها بیشتر به چشم میخورند به شرح زیر است:
- طراحی سایت و اپلیکیشن و برنامه نویسی
- طراحی گرافیکی
- عکاسی
- تولید محتوا
- مشاوره
- روزنامه نگاری و نویسندگی
- و…
نکات مهم قرارداد فریلنسری
با وجود اینکه این نوع از قراردادها طیف وسیعی دارند و موضوع آنها با توجه به نوع پروژه و توافق طرفین متفاوت میشود، اما نکات مهم این نوع از قراردادها تقریبا در تمامی موارد با هم مشترک هستند.
در ادامه به بررسی مواردی می پردازیم که توجه به آنها در تمامی انواع قرارداد فریلنسری مهم بوده و باید به دقت تعیین شوند.
-
محدوده پروژه و خدمات ارائه شده
اولین و مهمترین نکته قابل توجه در قرارداد این است که طرفین باید به دقت نوع پروژه و فعالیت های مورد انتظار از فریلنسر را تعیین کنند.
مشخص کردن این مورد از آن جهت اهمیت دارد که طرفین به یک فهم دو جانبه از انتظارات یکدیگر برسند و کلیت خروجی نهایی پروژه معلوم شود.
به این ترتیب، میتوان اطمینان حاصل نمود که فریلنسر دقیقا همان کاری را انجام خواهد داد که کارفرما از وی انتظار دارد.
-
مدت زمان انجام پروژه
در این بخش مشخص میشود که پروژه چه میزان زمان برای انجام نیاز دارد و طرفین با بررسی ویژگی های کار و توافق دوجانبه، یک زمان مشخص را برای تحویل کار تعیین خواهند کرد.
-
نحوه پرداخت دستمزد
این مورد هم یکی از مهمترین بخش های قرارداد فریلنسری محسوب میشود، طرفین باید با توافق یکدیگر، نحوه پرداخت حق الزحمه فریلنسر را مشخص کنند.
پرداخت دستمزد میتواند به صورت یکباره یا در چند قسط صورت بگیرد و همانطور که اشاره کردیم، زمان و مبلغ آن به توافق فریلنسر و کارفرما بستگی دارد.
-
حفظ اطلاعات محرمانه
گاهی اوقات در پروژه مورد نظر کارفرما اطلاعاتی محرمانه وجود دارد که افشای آنها میتواند باعث ضرر و زیان کارفرما شود.
در این شرایط باید در خصوص عدم افشای این اطلاعات توسط فریلنسر هم توافق شود و فریلنسر متعهد میشود که این اسرار و اطلاعات را حفظ کند.
-
نحوه پشتیبانی از پروژه پس از اتمام آن
در بسیاری از پروژه های فریلنسری، پس از اتمام کار نیاز به پشتیبانی و رفع ایرادات وجود دارد.
این مورد باید دقیقا در قرارداد ذکر شود و تعیین گردد که تا چند مدت و به چه شکل پشتیبانی از پروژه انجام خواهد شد.
معمولا هزینه پشتیبانی به صورت جداگانه محاسبه شده و در زمان های معلوم و معین (مثلا ماهانه) به فریلنسر پرداخت خواهد شد.
-
توجه به موارد فورس ماژور و غیر قابل پیش بینی
فورس ماژور عضوی جدا نشدنی از قراردادها محسوب میشود.
در برخی مواقع اتفاقاتی رخ میدهد که خارج از کنترل و پیش بینی کارفرما و فریلنسر هستند و اجرا و ادامه پروژه را با مشکل و مانع مواجه میکنند.
قرارداد فریلنسری باید بخشی مرتبط با این شرایط داشته باشد تا طرفین بدانند در صورت ممکن نبودن ادامه پروژه به دلیل عوامل بیرونی باید چگونه عمل کنند و برای آن آماده باشند.
البته توجه داشته باشید که نوشتن قرارداد کاری تخصصی محسوب شده و قبل از تنظیم آن بهتر است از یک مختصص حقوقی امور قراردادها کمک بگیرید تا به این ترتیب، منافع هر دو طرف در قرارداد حفظ و تضمین شود.
جمع بندی و سخن پایانی
کار کردن به صورت پروژه ای و فریلنسینگ طرفداران خاص خودش را دارد و افراد متخصص زیادی به جای استخدام تمام وقت در یک شرکت خاص، به این نوع از کار کردن روی می آورند که در بسیاری موارد درآمد بالاتری را برای آنها به ارمغان می آورد.
علاوه بر این، استفاده از خدمات فریلنسرها برای شرکت های مختلف هم به صرفه بوده و هزینه های آنها را کاهش میدهد.
در این میان، تنظیم یک قرارداد متناسب میان فرد فریلنسر و کارفرما یک ضرورت محسوب شده و این قرارداد باید منافع طرفین را تضمین کرده و حدود وظایف و مسئولیت های آنها را مشخص نماید.
برای مثال، مواردی مانند نحوه پرداخت دستمزد، محدوده پروژه، نحوه پشتیبانی و مدت زمان تحویل پروژه باید به دقت در قرارداد تعیین شود.
در صورت هر گونه سوال در خصوص این نوع قراردادها میتوانید با کارشناسان ما تماس گرفته و اطلاعات تکمیلی را دریافت کنید.
درباره مدیریت
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید