قرارداد دورکاری

قرارداد دورکاری : نکات مهم و کاربردی
در ماه های اخیر شیوع بیماری شکل و شمایل تازه ای به مشاغل داده است. کار قرنطینه باعث شده تا افراد نتوانند در محل کار خود حاضر شوند و وظایف خود را به انجام برسانند.
ادارات و شرکت ها به دنبال راهی برای حل این مشکل به این نتیجه رسیدند که دورکاری را در دستور کار قرار دهند. دورکاری یک شیوه انجام کار است که البته پیش از ایام قرنطینه نیز وجود داشت و افراد بسیاری از آن برای کسب درآمد استفاده می کردند.
اما ابعاد حقوقی دورکاری چگونه است و قرارداد دورکاری چیست؟ در نوشته حاضر قصد داریم تا با قرارداد دورکاری بیشتر آشنا شویم.
در این نوشته خواهید خواند:
• دورکاری چیست و دورکار کیست؟
• ماهیت قرارداد دورکاری چیست؟
• چگونه یک قرارداد دورکاری بنویسیم؟
دورکاری چیست و دورکار کیست؟
همانطور که گفتیم دورکاری از انواع روش های انجام کار است که توسط افراد بسیاری انجام می گیرد. البته تراکم دورکارها یا فریلنسرها در کشور های اروپایی و امریکایی بیشتر از داخل کشور است. اما در کشور ما نیز برخی از صاحبان مهارت از جمله طراحان به دورکاری مشغول هستند.
دورکاری حالتی از انجام پروژه است که فرد بدون حضور در محل کار، از منزل یا جای دیگر نسبت به انجام پروژه اقدام می کند.
دورکاری محاسن و مصائب خاص خودش را دارد. اما نکته ای که وجود دارد این است که انجام آن نیازمند حوصله خاصی است، چرا که ساعت مشخصی ندارد و ممکن است گاهی بیش از حد طولانی شود.
در هر صورت، انجام قرارداد دورکاری مانند هر قرارداد کار دیگری نیازمند توجه و دقت نظر خاصی است. هر گونه اهمال کاری می تواند ضرر و زیان را متوجه متعاقدین نماید.
ماهیت قرارداد دورکاری چیست؟
قرارداد دورکاری می تواند در هر دو قالب قرارداد کار موقت و قرارداد کار معین بگنجد. برای روشن تر شدن موضوع به توضیح ماهیت این دو قرارداد می پردازیم.
قرارداد کار موقت:
قرارداد کار موقت همانطور که از نامش پیداست از لحاظ زمانی غیر دائمی است. بنابراین قرارداد کاری که مدت مشخصی در آن ذکر شده قرارداد کار موقت محسوب می شود.
برای مثال اگر طرفین در قرارداد خود ذکر کنند که این قرارداد تا شش ماه معتبر است در نتیجه یک قرارداد کار موقت به وجود می آید.
قرارداد کار معین:
قرارداد کار معین نیز دارای سرآمد است اما نه از نظر زمانی، بلکه از نظر پایان یافتن کار. برای مثال قرارداد کار منعقد می شود و تا پایان یافتن یک پروژه معتبر است. برای مثال قرارداد کار رنگ کردن دیوار منزل تا زمان پایان یافتن کار معتبر است.
همانطور که گفتیم دورکاری می تواند در هر دو قالب قرارداد قرار گیرد. اما آن چه بیشتر مرسوم است، قرارداد کار موقت است. معمولا کارفرما زمان مد نظر را مشخص می کند و بر سر آن توافق می شود.
سایر نکات قرارداد دورکاری نیز مشابه با دیگر قرارداد های کار معین است. اما از آن جا که انعقاد قرارداد دورکاری یک چالش برای فریلنسر ها می باشد در ادامه به توضیح بیشتری درباره قرارداد دورکاری می پردازیم.
چگونه یک قرارداد دورکاری بنویسیم؟
برای نوشتن یک نمونه قرارداد دورکاری قبل از هر چیز در نظر داشته باشید که چه چیزی از قرارداد می خواهید.
شما به عنوان یک فریلنسر که با حقوق آشنایی ندارد احتمالا از الفاظ و عبارات حقوقی وحشت دارید، اما توجه کنید که قبل از دانستن معنای این عبارات ابتدا بهتر است مشخص کنید چه چیزی از قرارداد می خواهید.
با توجه به خواسته های خود به سراغ امضای قرارداد بروید، اگر قرارداد از سوی کارفرما تنظیم شده حتما آن را مطالعه کنید و ببینید رضایت آمیز است یا نه. بدون مطالعه قرارداد هرگز آن را امضاء نکنید. احتمالا خواسته کارفرما این است که با شما قرارداد موقت امضاء کند. منطقی است که پروژه را در مدت خاصی از شما بخواهد و این مسئله، عجیب نیست.
***
در یک قرارداد دورکاری ابتدا مانند هر قرارداد دیگری مشخصات طرفین نوشته خواهد شد، دقت کنید که مشخصات دقیق کارفرما نوشته شده باشد. اگر طرف قرارداد شما شرکت است از اعتبار آن اطمینان حاصل کنید. قسمت بعدی موضوع قرارداد است، برای مثال شما به عنوان یک طراح مشغول هستید و موضوع قراردادتان طراحی یک طرح خاص یا یک بنر تبلیغاتی است. موضوع را به دقت مشخص کنید.
ماده بعدی مبلغ قرارداد و جداول پرداخت آن است. معمولا زمان بندی پرداخت در سه مرحله معقول است. یک مرحله پیش پرداخت، یک مرحله بعد از انجام قسمت اعظم کار و مرحله پایانی پس از انجام کار.
بند بعدی مدت قرار است. توجه کنید که چه مدتی بعد از روز قرارداد مدت آغاز می شود.
قسمت های مهم بعدی تعهدات طرفین قرارداد است، با توجه به اخلاق کاری خود تعهدات طرفین را بالانس کنید و به توافق برسید.
بندی را تحت عنوان فورس ماژور برای شرایط خاص اضطراری در نظر بگیرید. برای مثال می توان مشخص نمود که در صورت بروز یک بلای طبیعی، مدت قرارداد به میزان روزهای درگیری با مشکلات آن بلای طبیعی افزایش یابد.
ماده مهم بعدی شرایط فسخ قرارداد است. این بند را جدی بگیرید و سعی کنید از حق خود برای فسخ قرارداد در شرایطی که قانون این اختیار را به شما داده استفاده کنید و آن را ساقط ننمایید.می توانید ماده دیگری را تخت عنوان تمدید قرارداد مشخص کنید و در صورت نیاز قرارداد را تمدید نمایید.
در انتها حتما مرجعی را تعیین کنید تا در صورت بروز اختلاف، حل کننده مشکل باشد. مراجع صالح در هر صورت می توانند به اختلافات ممکنه رسیدگی کنند اما طرفین نیز می توانند مرجع دیگری مشخص کنند.
جمع بندی
روش دور کاری از جمله روش های انجام کار است که این روز ها گسترش بیشتری یافته است. قرارداد دورکاری از قرارداد های کار است که می تواند در قالب قرارداد کار معین و قرارداد کار موقت بگنجد با احتساب این اکثر مواقع قرارداد دورکاری از قرارداد های کار موقت است.
دورکار ها معمولا با چالش انعقاد یک قرارداد مناسب با کارفرما رو به رو هستند. انعقاد یک قرارداد مناسب نیاز به توجه به نکات زیادی دارد . مواردی از قبیل زمان بندی پرداخت دستمزد، تعهدات طرفین و فسخ قرارداد از جمله آن هاست.
درباره مدیریت
لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ، و با استفاده از طراحان گرافیک است، چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است.
نوشته های بیشتر از مدیریت
دیدگاهتان را بنویسید